Home | Maltezer bruin: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

Maltezer bruin: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Maltezer is een hondenras met lange haren, maar je ziet ook genoeg hondjes die een korte vacht hebben. Het baasje heeft er dan voor gekozen om de vacht kort te knippen. Dit kan verschillende redenen hebben. Een Maltezer staat bekend als een klein, schattig, wit hondje.

Maar wist je dat een Maltezer ook een bruine vacht kan hebben? Je leest hier alles over de bruine Maltezer.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Maltezer nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Maltezer!

Kruising

Als je een Maltezer wilt hebben met een bruine vacht, dan moet je kiezen voor een kruising. Er worden dan twee verschillende hondenrassen met elkaar gemixt. Een pure Maltezer is altijd helemaal wit van kleur. Als je een bruine Maltezer wil hebben, zul je hem dus moeten mixen met een bruine hond.

Als je graag een hond wil hebben die verder wel gewoon de uiterlijke kenmerken heeft van de Maltezer, kun je het beste kiezen voor een ander ras om mee te kruisen die redelijk op de Maltezer lijkt, maar wel een bruine vacht heeft.

Een hond waar de Maltezer bijvoorbeeld regelmatig mee wordt gekruist, is de Shih Tzu. Je krijgt dan de Malshi. Dit is een lieve en kleine hond die perfect is voor een gezin of een liefhebbend baasje. Als het goed is, is ook de vacht van deze kruising lang en zijdeachtig. Hij mag een kleine golf hebben.

In de meeste gevallen heeft een Malshi ook witte kleuren in zijn vacht, maar deze kleur is meestal gecombineerd met bruin.

De bruine kleur kan ook overheersen, waardoor het net lijkt alsof je een bruine Maltezer hebt. Dat je dan een hond hebt met een bruine vacht, betekent natuurlijk niet dat je deze minder vaak hoeft te wassen en schoon hoeft te maken dan een witte vacht waar je vlekjes en andere viezigheid meteen in ziet. Ook de bruine Malshi moet je elke dag borstelen.

Een witte Maltezer

Meestal is een Maltezer helemaal wit, maar zelfs dan kun je nog wat bruin in de vacht zien. Dit zit dan altijd op het hoofd en onder de ogen. Deze bruine verkleuringen worden ook wel traanstrepen genoemd. Dat komt omdat de Maltezer de neiging heeft om actief tranen vrij te geven.

Je kunt de vacht het beste schoonmaken met doekjes en de ogen schoon houden met speciaal oogwater. Dit helpt het ongemak van de hond te verminderen en het zorgt er ook voor dat hun ogen in goede staat blijven. Als je dat niet doet, komen er dus bruine strepen onder de ogen zichtbaar. Dat is echter niet omdat er bruine pigment in de haren zitten, want de haren horen helemaal wit te zijn.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Maltezer wordt ook uitgebreid behandeld in Maltezer Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De verzorging van de bruine vacht

De Maltezer heeft een lange vacht en die heeft veel verzorging nodig. Ondanks veel andere rassen, heeft de Maltezer geen dubbele vacht. Hierdoor zijn ze minder goed beschermd tegen de kou, maar daar hebben ze hun lange haren voor. Bovendien zorgt het ervoor dat ze minder veel haren verliezen, ook wanneer je hun vacht lang houdt. Zo’n lange vacht heeft natuurlijk wel een uitgebreide verzorging nodig. Soms komen de haren helemaal tot op de grond.

Echter zijn er ook mensen die ervoor kiezen om de haren kort te knippen. Dit kan uit praktische overwegingen zijn, maar het kan natuurlijk ook gewoon zo zijn dat de eigenaar dat mooier vindt.

Borstelen

Het is heel belangrijk om de bruine vacht van de Maltezer goed door te borstelen. Dit kun je het beste elke dag een keer doen. Dit ras heeft namelijk veel verzorging nodig, vooral wanneer hij lange haren heeft. Je hond zal het bovendien erg fijn vinden en het zorgt er ook nog eens voor dat zijn vacht mooi gaat glanzen.

Bovendien voorkom je hier ook mee dat je Maltezer last krijgt van klitten, wat natuurlijk het belangrijkste doel van het borstelen is. Als hij namelijk te veel klitten krijgt, dan kun je ze er zelf niet meer uit halen en zul je hiervoor naar een dierenarts moeten.

Je kunt voor het borstelen het beste een speciale hondenborstel gebruiken. Je moet ook niet vergeten om de plekken achter zijn oortjes en bij zijn nek, keel, borst en oksels goed mee te pakken. Dit zijn namelijk gebieden die vaak vergeten worden en waar dus snel klitten kunnen ontstaan. Daarnaast is het belangrijk dat je in laagjes kamt.

Op deze manier kun je namelijk goed tot op de huid komen en anders kunnen er klitten in de onderste laag van de vacht ontstaan. Dit kan dan gaan vervilten. Dit geldt ook als je de vacht van je Maltezer kort hebt geknipt. De vacht is dan natuurlijk wel iets gemakkelijker om te kammen.

Leer alles over jouw lieve Maltezer

Wil je álles leren over jouw Maltezer? Bekijk dan ook het Maltezer Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Checken

In zo’n lange vacht blijft natuurlijk ook van alles hangen. Het is daarom geen overbodige luxe om af en toe de vacht van je Maltezer goed uit te pluizen. Dit is zeker verstandig wanneer je net een wandeling door het bos hebt gemaakt. Voordat je het weet heeft je hond namelijk het halve bos mee naar huis genomen.

Er kunnen namelijk takjes, blaadjes en ook beestjes zoals insecten in de lange vacht van je Maltezer blijven hangen. Door de vacht goed te checken na een wandeling kun je deze ook meteen schoon maken.

Een doffe vacht

De vacht van de Maltezer hoort mooi te glanzen en een mooie kleur te hebben. Als hij een beetje dof is, kan dat een slecht teken zijn. Het kan namelijk wijzen op een ziekte of een aandoening, maar het kan ook een teken zijn dat hij niet goed eet of drinkt.

Je kunt in dit geval het beste naar de dierenarts gaan zodat hij even naar je Maltezer kan kijken. Misschien is er niets aan de hand, maar dan heb je dat in ieder geval uitgesloten en hoef je je er verder niet druk om te maken. Het zou echter zomaar eens kunnen zijn dat er wel iets aan de hand is. Als een hond namelijk niet helemaal fit is, dan zie je dit vaak aan de vacht. Die wordt dan doffer en viezer.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Maltezer?

Bekijk dan het Maltezer Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Maltezers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Maltezer wilde weten in één compleet e-book!”

Maltezer Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Maltezer!

  • Wil je een Maltezer kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Maltezer zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Maltezer trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Maltezer de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Maltezers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Maltezer Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Maltezer Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Maltezer Handboek interessant zal vinden.

Welkom Maltezer vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!