Home | Voeding voor je Maltezer: alles over eten (must read)

Voeding voor je Maltezer: alles over eten (must read)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Maltezer is een ras dat heel erg geschikt is als huisdier. Hij is namelijk heel zachtaardig, trouw en vindt het heerlijk om bij zijn baasjes in de buurt te zijn. Het is natuurlijk jouw taak om goed voor de hond te zorgen. Dat doe je op verschillende manieren.

Je regelmatig met hem gaan wandelen of spelen zodat hij genoeg beweging krijgt, de vacht moet goed verzorgd worden zodat deze schoon en netjes blijft en natuurlijk moet je ook voor zorgen dat je Maltezer de juiste voeding krijgt. Dit betekent niet alleen dat je de juiste hoeveelheden voeding moet geven, maar ook dat hij gezond eten moet krijgen. Hoeveel dat precies is, lees je hier.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Maltezer nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Maltezer!

Het gewicht van de Maltezer

Een volwassen Maltezer weegt gemiddeld tussen de 3 en de 4 kilo. Een teefje is over het algemeen iets kleiner dan een reu en weegt iets minder. Het is belangrijk dat hij een goed gewicht heeft. Als hij lichter is, is dat namelijk niet goed voor zijn gezondheid, maar een hoger gewicht is ook niet gezond.

Bovendien kan een Maltezer sneller last krijgen van zijn gewrichten en van suikerziekte als hij te zwaar is. Een gezond gewicht is daarom veel belangrijker dan je in eerste instantie misschien zal denken.

De Maltezer als puppy

Wanneer de Maltezer nog een puppy is, is hij natuurlijk een stuk kleiner. Hij heeft op dat moment dan ook minder voeding nodig. Wel is het belangrijk dat hij de juiste voeding krijgt. Hier moeten ook veel voedingsstoffen in zitten, want die heeft hij hard nodig om goed te kunnen groeien.

Het beste kun je aan de fokker waar je je pup koopt of bij de dierenarts vragen welke voeding je het beste aan je Maltezer puppy kunt geven.

Let op: De allerbeste voeding voor jouw Maltezer (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Maltezer Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Voeding

Het voer dat je je Maltezer geeft moet een hoog vleesgehalte hebben. Op die manier kan je hond namelijk de voedingsstoffen optimaal verwerken. Je kunt vaak aan de gezonde huid, glanzende vacht en probleemloze spijsvertering ziek of je je hond het juiste voeding geeft.

Als je hoogwaardig voer geeft, is dat beter dan wanneer je voer geeft met goedkope vulstoffen. Ook moet de voeding goed af zijn gestemd op de voedingsbehoefte van je Maltezer. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je hond ook altijd genoeg vers drinkwater moet hebben.

De hoeveelheid voeding

Jij bent het baasje van de Maltezer en jij zorgt er dus ook voor hoeveel en wat hij elke dag te eten krijgt. Dat is een grote verantwoordelijkheid, want de voeding van de hond staat vaak in verband met de gezondheid. De Maltezer is natuurlijk maar een klein hondje en weegt maximaal 4 kilo.

Het gebeurt al snel dat je hem te veel eten geeft, waardoor hij ook te zwaar wordt. Maltezers met een overgewicht hebben helaas een verhoogd risico op aandoening aan de gewrichten, suikerziekte en hartproblemen. Wanneer de hond overgewicht heeft, is dat een teken dat je hem te veel of te ongezond eten hebt gegeven. Jij hebt namelijk in de hand hoeveel jouw Maltezer eet.

De richtwaarden die de voerproducent op de verpakking zet zijn enkel richtlijnen. Je moet ze wel nog aanpassen aan jouw hondje. Het is daarom verstandig om je volwassen Maltezer regelmatig te wegen zodat je weet of je hem meer of minder eten moet geven of dat je hem precies genoeg eten geeft.

Het is het beste om hetzelfde voer te blijven geven als dat hij kreeg van zijn fokker. Hij moet namelijk al wennen aan een nieuwe omgeving en wennen aan ander voedsel kan voor stress zorgen.

Veranderingen in het voer moeten sowieso voorzichtig door worden gevoerd. Je kunt dan bijvoorbeeld elke dag iets meer van het nieuwe voer bij het bekende voer voegen. Zo kun je overgevoeligheidsreacties voorkomen zoals overgeven of diarree.

De kwaliteit

Naast de kwantiteit is ook de kwaliteit van de voeding erg belangrijk. Over het algemeen geldt dat goedkoper voer, ook slechter van kwaliteit is. Duurder voedsel is over het algemeen veel gezonder. Zorg ervoor dat je Maltezer alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft om gezond te blijven.

Een andere optie is nog om elke dag het voer van je Maltezer af te wegen. Op deze manier weet je namelijk zeker dat hij niet te veel eten krijgt en heb je ook nog eens een duidelijk overzicht van wat hij dagelijks allemaal eet.

Leer alles over de beste voeding voor jouw Maltezer

Wil je jouw Maltezer de best mogelijke voeding geven? Bekijk dan ook het Maltezer Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Snoepjes

Iedereen houdt van snoepjes en honden zijn daar geen uitzondering op. Uiteraard is het geen probleem om je Maltezer af en toe een snoepje te geven. Je moet echter wel opletten dat je niet te veel snacks gaat geven. Wanneer je Maltezer nog een kleine puppy is en je hem aan het trainen bent, is het niet nodig om elke keer een snoepje te geven als hij iets goed doet.

Bij een Maltezer werkt het motiverend om hem te belonen bij goed gedrag omdat hij heel graag zijn baasje tevreden wil houden. Dit hoeft echt niet altijd met een snack, maar kan ook met een vrolijke aai of een knuffel.

Daarnaast zijn er ook gezonde snoepjes die je kunt kopen. Dit is dan niet een aanvulling op een maaltijd of een vervanging hiervan. Het is dus echt een extraatje, maar een gezond snoepje is nog altijd beter dan een snoepje met veel vetten. Zo heb je ook nog lekkernijen in de vorm van een tandverzorging snack.

Dit heeft dan het bijkomende voordeel dat het ook meteen het gebit van je hond verzorgt. Ook gevriesdroogde snacks zonder graan zijn prima als een kleine beloning.

Less is more

Als je niet zo goed weet hoeveel eten je aan je hond moet geven en als je niet zeker weet of je te veel of te weinig geeft, kun je het beste iets minder geven. Er is namelijk onderzoek gedaan naar de effecten van het beperken van het dieet van een hond. Er werden hierbij twee honden van hetzelfde ras met elkaar vergeleken.

De ene hond kreeg een kwart minder eten dan de andere hond. De hond met het beperkte dieet had niet alleen een lager lichaamsvetgehalte, maar hij was ook een stuk gezonder. Daarnaast werd hij gemiddeld twee jaar ouder dan de andere hond.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Maltezer?

Bekijk dan het Maltezer Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Maltezers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Maltezer wilde weten in één compleet e-book!”

Maltezer Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Maltezer!

  • Wil je een Maltezer kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Maltezer zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Maltezer trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Maltezer de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Maltezers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Maltezer Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Maltezer Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Maltezer Handboek interessant zal vinden.

Welkom Maltezer vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!