Home | Klein maar fijn: alles over de Maltezer mini (uitgebreid artikel)

Klein maar fijn: alles over de Maltezer mini (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Maltezer hond is een kleine hond met een witte vacht. Van origine is hij afkomstig uit de kustplaatsen rondom de Middellandse zee. Hij werkte hier dan in de haven om op muizen en ratten te jagen. Later werden ze vooral populair als gezelschapshondjes. Het zijn actieve en vrolijke hondjes die het fijn vinden om veel bij hun baasje te zijn.

Gemiddeld wordt deze kleine hond twaalf jaar oud. Dat is gezien zijn grootte niet heel oud, want over het algemeen worden kleine honden relatief oud. De Maltezer is van zichzelf al een klein hondje, maar je kunt ook nog kiezen voor een ‘mini Maltezer’. Dit is dus nog een kleinere versie van de al zo kleine Maltezer hond.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Maltezer nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Maltezer!

Grootte

De Maltezer behoort tot de rasgroep ‘Gezelschapshonden’. Er zijn vijf andere kleine hondenrassen waarmee hij samen tot de bichons behoort. Naast de gewone Maltezer heb je dus ook nog de mini Maltezer. Deze wordt ook wel de Toy Maltezer genoemd omdat hij zo klein is. Hij is namelijk nog kleiner dan de standaard Maltezer.

Je hebt erkende fokkers die werken met de standaard Maltezer en erkende fokkers die werken met de kleinere Maltezers, oftewel de Toy Maltezer.

De standaard mannetjes Maltezer heeft een gemiddelde schouderhoogte van tussen de 21 en de 25 centimeter. Teefjes zijn iets kleiner en hebben een gemiddelde schouderhoogte van tussen de 20 en de 23 centimeter. Een mini Maltezer is dus nog kleiner! Hoe groot deze versie precies is, is lastig te zeggen.

Het is namelijk geen officieel ras. Een standaard Maltezer weegt tussen de drie en de vier kilo, maar een mini Maltezer zal altijd rond de drie kilo wegen, soms zelfs nog minder.

Dit kleine formaat is uiteraard ook meteen de reden waarom veel mensen hem willen hebben. Het is echt net een klein knuffelbeertje met zijn lange, zijdezachte vacht en kleine formaat. Bovendien is het nog gemakkelijker om hem overal mee naartoe te nemen. Hij past gewoon in een handtas, maar je kunt hem ook gemakkelijk met je meedragen.

De mini Maltezer

Een mini Maltezer is dus eigenlijk gewoon een normale Maltezer, maar dan een stukje kleiner. Houd er rekening mee dat ze wel een stuk duurder zijn dan de gewone variant. Als je echt een Toy Maltezer koopt, dan moet je hier meestal tussen de €1800,- en de €2000,- voor betalen. Let er wel op dat je niet opgelicht wordt.

Er zullen namelijk ook aanbieders zijn die een gewone Maltezer verkopen voor €2000,- en dan net doen alsof het een mini Maltezer is.

Als allebei de ouders van de pup kleine Maltezers zijn, is de kans groot dat de pups ook klein zullen blijven. Helemaal zeker weten doe je natuurlijk nooit, want het kan ook gewoon zijn dat je een Maltezer krijgt die te groot is om een mini Maltezer genoemd te mogen worden. Je hebt gewoon een grotere kans op dat het een kleinere hond blijft. Je kunt echter aan de puppy niet zien of het een mini Maltezer zal zijn. Dit zie je dus pas als de hond helemaal volgroeid is.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Maltezer wordt ook uitgebreid behandeld in Maltezer Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Gezondheidsrisico’s

Houd er bij een mini Maltezer ook rekening mee dat ze over het algemeen meer gezondheidsproblemen hebben. De meest voorkomende aandoening waar ze last van krijgen is patellaluxatie. Dit is een losse knieschijf en is een veel voorkomende aandoening bij honden die wat kleiner zijn.

De knieschijf, oftewel de patella, schiet bij deze aandoening van zijn plaats. Normaal gesproken ligt de knieschijf in een kraakbeen sleuf aan het onderste gedeelte van het bovenbeen.

Bij patellaluxatie schiet hij naar binnen of naar buiten. De knieschijf is heel belangrijk als het gaat om het mechanisme van de kniebuiging, dus een Maltezer mini met patellaluxatie kan over het algemeen niet zo goed op zijn been steunen.

Controversie

Er bestaan veel verschillende meningen over de Maltezer mini, oftewel de Toy Maltezer. Voorstanders vinden het een klein, schattig hondje. Er zijn echter ook genoeg mensen die het onzin vinden en die zeggen dat je hier niet in moet trappen. “Koop gewoon een Maltezer, die is ook al klein”, zeggen ze dan.

Volgens hen bestaat er niet zoiets als een Maltezer mini en is dit gewoon een verkooppraatje. Mini Maltezer zijn vaak gewone Maltezers die te jong worden verkocht of die door een ziekte een groeiachterstand op hebben gelopen.

Net als bij mensen zijn er ook bij honden grote en kleine Maltezers. Het belangrijkste is dat je je hond via een rasvereniging koopt, zodat je zeker weet dat de ouders op afwijkingen zijn gecontroleerd. Bovendien kun je dan ook meteen kijken naar de ouders van het hondje en hoe groot deze zijn. Zoals hierboven al wordt vernoemd,

kun je er nooit zeker van zijn dat je een echte mini Maltezer hebt. Je kunt namelijk nooit van tevoren weten hoe groot een hond wordt, net zoals je dat ook niet bij mensen kunt weten. Twee mensen die erg klein zijn kunnen ook samen een kind krijgen die uiteindelijk heel lang wordt.

Leer alles over jouw lieve Maltezer

Wil je álles leren over jouw Maltezer? Bekijk dan ook het Maltezer Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Kruisingen

Hoe krijg je dan zo’n mini Maltezer? Je kunt natuurlijk twee Maltezers die allebei erg klein zijn een nestje laten maken. Op deze manier weet je in ieder geval zeker dat je een hond krijgt die echt de uiterlijke kenmerken van een Maltezer heeft, bijvoorbeeld de witte vacht. Echter is het niet erg gezond voor de hond als je dit keer op keer blijft doen.

De genenpoel waar je in vist wordt dan namelijk steeds kleiner. Dit kan ertoe leiden dat er ziektes ontstaan bij de honden en dat wil je natuurlijk niet hebben. Daarom is het belangrijk dat er ook met een ander ras gefokt wordt.

Als je dan een mini Maltezer wilt krijgen, maar hier een ander ras voor wilt gebruiken, kun je het beste de hond mixen met een ander klein ras. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Chihuahua. Omdat de Chihuahua nog kleiner is dan de Maltezer, zal een kruising tussen deze twee waarschijnlijk ook kleiner zijn dan de gemiddelde Maltezer.

‘Het nadeel’ is dan alleen wel dat de kans bestaat dat de vacht niet helemaal wit is, waardoor de hond ook minder op een echte Maltezer lijkt.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Maltezer?

Bekijk dan het Maltezer Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Maltezers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Maltezer wilde weten in één compleet e-book!”

Maltezer Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Maltezer!

  • Wil je een Maltezer kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Maltezer zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Maltezer trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Maltezer de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Maltezers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Maltezer Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Maltezer Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Maltezer Handboek interessant zal vinden.

Welkom Maltezer vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!