Home | Ontdek de kruising Maltezer x Shih Tzu: een interessante mix

Ontdek de kruising Maltezer x Shih Tzu: een interessante mix

⏱ Leestijd: 4 minuten

Al jarenlang worden hondenrassen met elkaar gekruist. Dat is dus niet gek, het wordt zelfs heel veel gedaan. Dat is soms heel handig, want op deze manier voorkom je dat de hondenrassen te ver door worden gefokt.

Door twee verschillende hondenrassen met elkaar te kruisen, krijg je namelijk een nieuw ras. De hond heeft dan de uiterlijke en ook de psychische kenmerken van allebei zijn ouders.

Hierdoor kun je lieve en grappige creaties krijgen. Een bekende kruising is bijvoorbeeld de Labradoodle. Dit is een kruising tussen een Poedel en een Labrador. Ook de Maltezer wordt vaak gebruik voor zo’n mix. Eén van de populairste rassen om de Maltezer mee te mixen, is de Shih Tzu. Je krijgt dan de Malshi.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Maltezer nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Maltezer!

De Malshi

Door de hypoallergene Maltezer en de donzige Shih Tzu met elkaar te kruisen, krijg je dus een Malshi. Op zich lijken de twee rassen redelijk veel op elkaar qua uiterlijk, dus je weet van tevoren ook wel hoe de Malshi eruit zal komen te zien. Het is een lieve, kleine pompom en de perfecte metgezel voor een gezin.

Het hoeft geen actief gezin te zijn, want met zijn kleine lichaampje heeft een Malshi niet heel veel beweging nodig. Hieronder lees je meer over alle kenmerken van deze bijzondere kruising.

De oorsprong

De Malshi wordt ook wel de Maltese Shih Tzu genoemd. Hij werd ontwikkeld in de jaren ‘90 en was dus bedoeld als gezinsvriendelijke hond. Deze kruising is nog relatief recent, maar de voorouders hebben wel al een lange en een koninklijke geschiedenis.

De Shih Tzu is namelijk één van de oudste bekende hondenrassen en wordt al sinds 1000 voor Christus als huisdier gehouden. Deze hond was vooral favoriet van de Chinese vorsten en van de adel. De Maltezer is iets jonger, maar bestond ook al lang voor voor onze jaartelling begon.

Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Maltezer (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Maltezer Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De kenmerken

De Maltese Shih Tzu, oftewel de Malshi, is de kruising van de Maltezer en de Shih Tzu. Deze hond is voor het eerst in 1990 gekruist. Het was de bedoeling om een hond te creëren die weinig afstoting maakt, een extravert karakter en een vriendelijk karakter heeft.

Hoewel de Maltese Shih Tzu niet heel veel haren verliest, verliest hij natuurlijk wel wat haren, waardoor een regelmatige verzorging nog steeds nodig is. De Malshi is klein van gestalte en geclassificeerd als een speelgoedhondenras. Het zijn populaire metgezelhonden en een van de populairste rassen die weinig haar verliezen in Australië.

Het karakter

De Malshi is ook erg intelligent, enthousiast en loyaal, waardoor het een hond is die je makkelijk kunt trainen. De Maltese Shih Tzu is vet en koperachtig, sociaal en daarom een uitstekende familie- of therapiehond voor zowel kinderen als volwassenen.

Hij is aanhankelijk en vriendelijk, de Maltezer Shih Tzu heeft behoefte aan bedrijvigheid en kan zich aanpassen aan zowel actieve als rustige huishoudens. Over het algemeen heeft de Maltese Shih Tzu een rustig temperament, maar hij staat ook bekend als een zelfverzekerde hond.

Wellicht heeft dat iets te maken met de geschiedenis van de voorouders als hondje van keizers en koningen. Ze hunkeren naar liefde van hun baasje en zijn dan ook graag bij ze in de buurt.

Verzorging

De Malshi is een flexibel ras dat zich goed aan kan passen aan zijn omgeving. Een rustig huishouden zal er dus voor zorgen dat je een rustige hond hebt en een actief huishouden zal weer resulteren in een energieke en gewaagde hond. Ze moeten dagelijkse oefeningen krijgen. Dit kan bijvoorbeeld al een simpele wandeling door de buurt zijn, maar ook een spelletje in de achtertuin. Ongeveer een kwartier tot een half uur activiteit per dag is al genoeg voor je kleine Malshi.

Ondanks dat het dus een kleine hond is die niet heel veel beweging nodig heeft, is het wel fijn al je je eigen achtertuin hebt zodat hij rond kan rennen en kan spelen. Mocht je in een appartement wonen, dan is het natuurlijk ook een optie om elke dag eventjes naar een park of een grasveld te gaan.

Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Maltezer

Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Maltezer? Bekijk dan ook het Maltezer Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Training

Training is erg belangrijk voor het welzijn van je Malshi. Het is namelijk een heel intelligent ras, wat ook meteen betekent dat ze redelijk gemakkelijk te trainen zijn. Bovendien kunnen ze verveeld raken wanneer ze niet genoeg uit worden gedaagd, waardoor het nog belangrijker is dat ze genoeg aandacht krijgen.

Ze vinden het fijn om hun baasje te behagen en zullen er dus ook alles aan doen om je van dienst te zijn. Hierdoor is de Malshi ook meteen een fijne hond voor nieuwe hondenbezitters. Deze kruising is misschien wel erg sociaal, maar dat betekent niet dat dit vanzelf gaat. Ze moeten op het begin al goed gesocialiseerd worden en dan kunnen ze goed omgaan met andere mensen en dieren.

Voeding

Omdat de Malshi maar een klein hondje is, moet je er op letten dat hij te veel eten binnen krijgt. Dit kan namelijk leiden tot obesitas, wat weer tot andere medische problemen kan leiden. Een puppy van deze kruising heeft bijvoorbeeld helemaal niet zoveel eten nodig. Volwassen Malshi’s moeten ongeveer een half kopje droogvoer per dag krijgen wat dan verdeeld wordt over twee gelijke maaltijden. Het is het beste als je je hond elke dag op ongeveer dezelfde tijden eten geeft.

Gezondheid

Een gezonde Malshi kan tussen de twaalf en de veertien jaar oud worden. Zoals met elk ras, kan ook deze kruising bepaalde medische aandoeningen ontwikkelen. Over het algemeen is deze mix winterhard en heel gezond. Met de juiste medische zorg kan dit hondje veel jaren een gezond en gelukkig leven leiden. Let er op dat de Malshi gevoelig is voor ademhalingsproblemen.

Deze worden veroorzaakt door hitte en vocht. Het is daarom belangrijk dat je ervoor zorgt dat je hondje op een koele plek kan zitten als het buiten erg warm is.

Een aantal aandoeningen en ziekten waar de Malshi snel last van krijgt, zijn bijvoorbeeld tussenwervelschijf ziekte en hypothyreoïdie. Bij de tussenwervelschijf ziekte is er schijfschade tussen de wervels, wat pijn veroorzaakt. Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier niet de juiste hoeveelheden hormonen produceert en reguleert.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Maltezer?

Bekijk dan het Maltezer Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Maltezers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Maltezer wilde weten in één compleet e-book!”

Maltezer Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Maltezer!

  • Wil je een Maltezer kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Maltezer zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Maltezer trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Maltezer de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Maltezers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Maltezer Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Maltezer Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Maltezer Handboek interessant zal vinden.

Welkom Maltezer vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!