Home | Maak kennis met de Maltezer in het zwart (lang artikel)

Maak kennis met de Maltezer in het zwart (lang artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Maltezer is een hond die bekend staat om zijn witte vacht. Deze kan lang zijn, maar je ziet ook vaak dat de baasjes ervoor kiezen om de vacht kort te knippen. De haren van de Maltezer zijn idealiter lang en niet golvend of krullend. Daarnaast is de vacht altijd wit van kleur.

Dat is dan ook precies hoe dit ras bekend staat: als een klein, schattig, wit hondje. Maar wist je dat de Maltezer ook een andere kleur vacht kan hebben? Het is dan echter officieel geen Maltezer meer, maar een Boomer.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Maltezer nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Maltezer!

Kruising

Als je een Maltezer wil met een zwarte vacht, dan moet je kiezen voor een kruising. Er worden dan twee rassen met elkaar gemixt. Een pure Maltezer is namelijk altijd wit van kleur. Hij kan wel wat bruine vlekken in zijn gezicht hebben, maar dat zijn traanstrepen.

De Maltezer heeft namelijk vaak last van tranende ogen, wat ervoor zorgt dat de vacht onder zijn ogen een beetje viezig kan worden. Het pigment in de haren is dus wel gewoon wit.

Als je een zwarte Maltezer wil, dan zul je deze dus moeten kruisen met een andere hond. Het beste kun je dan een hond gebruiken die verder ongeveer hetzelfde uiterlijk heeft. Hij moet dan dus klein van formaat zijn en ongeveer hetzelfde koppie hebben. Anders krijg je natuurlijk niet een hond die lijkt op de Maltezer.

Houd er wel rekening mee dat je van tevoren nooit zeker kan weten hoe een kruising eruit komt te zien.

Omdat de Maltezer bekend staat om zijn witte vacht, is de kans groot dat er iets van wit in de vacht van de kruising zal zitten. Een Maltezer die echt helemaal zwart is, komt dan ook bijna niet voor. Je zult van tevoren niet weten of de kruising vooral zwart of vooral wit zal zijn, want je kan niet weten op welke ouder de hond meer zal lijken.

Een Boomer

Een Maltezer is dus een kleine hond en als je deze kruist met een andere kleine hond, dan krijg je meestal een Boomer. Een Boomer is niet een officieel hondenras, maar een kruising tussen kleinere hondenrassen. Rassen die hier vaak voor worden gebruikt zijn de Westie, de Shih Tzu, de Lhasa Apso, de Yorkshire Terriër en dus ook de Maltezer.

Omdat de Boomer niet een erkend ras is, zijn de fokkers van deze honden ook niet aangesloten bij een vereniging of een organisatie.

Dat betekent dat er geen toezicht wordt gehouden op de fokkerijen van deze honden. Omdat er altijd kleine honden worden gebruikt voor deze kruisingen, is de Boomer ook altijd een kleine hond. Dat is ook één van de redenen waarom ze zo populair zijn.

Door een Maltezer te kruisen met een één van deze andere hondenrassen die een zwarte vacht heeft, kun je een zwarte Maltezer krijgen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Maltezer wordt ook uitgebreid behandeld in Maltezer Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Nadeel van een Boomer

In principe is het goed om twee verschillende hondenrassen met elkaar te mixen. Je hebt dan namelijk minder kans op ziektes en aandoeningen die bij een bepaald ras horen. Echter valt dat met een Boomer ook wel weer mee, omdat de kleine honden vaak last hebben van dezelfde aandoeningen.

Bovendien wordt er dus geen toezicht gehouden op het fokken van deze honden. Dat betekent dus dat ze kunnen doen wat ze willen en niet stambomen moeten laten zien of gezondheidstesten hoeven te doen.

Er is geen rasstandaard en geen richtlijnen voor inteelt, de gezondheid of het welzijn van de honden die gebruikt worden tijdens het fokken. Dat kan dus ook inhouden dat een fokker niet zoveel weet over de ouders van het nestje. Ze hebben dan dus ook geen weet van de erfelijke gebreken en de genetische herkomst van het nestje.

Voor de koper heeft dat het nadeel dat je niet weet of een puppy wel helemaal gezond is en ook gezond zal blijven. Als je een goede fokker hebt waarvan je zeker weet dat je hem kunt vertrouwen, kan hij of zij je in de meeste gevallen wel vertellen welke twee rassen hij heeft gebruikt voor het nestje.

Het uiterlijk

Een Boomer kun je meteen herkennen aan zijn uiterlijk. Hij is klein en heeft een harige snoet. Ze worden dan ook vooral gefokt op hun schattige uitstraling. Je kunt natuurlijk nooit helemaal weten hoe het nestje eruit komt te zien, maar de kans bestaat dat je een zwarte Boomer en dus een zwarte Maltezer krijgt. De meeste Boomers hebben echter een lichte kleur.

De vacht is redelijk lang en moet daardoor goed worden onderhouden. Het is daarom ook zeker geen overbodige luxe om af en toe naar de trimsalon te gaan als je een zwarte Maltezer hebt.

Het karakter

Omdat er bij een Boomer vooral op het uiterlijk wordt gefokt, is het lastig om te voorspellen wat het karakter van de hond zal zijn. Over het algemeen wordt het karakter van deze viervoeters beschreven als goed trainbaar, aanhankelijk en lief. Het karakter wordt natuurlijk niet alleen bepaald door de ouders van de puppy, want ook de opvoeding, de socialisatie en de rassen die gebruikt worden spelen een belangrijke rol in het karakter.

Leer alles over jouw lieve Maltezer

Wil je álles leren over jouw Maltezer? Bekijk dan ook het Maltezer Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De verzorging van de vacht

Zo’n zwarte vacht is mooi, maar deze moet ook goed worden verzorgd. Een zwarte Maltezer heeft dagelijkse verzorging nodig. Zijn vacht moet elke dag goed worden gekamd. Het beste kun je dit in laagjes doen zodat je ook echt tot de huid door kan dringen. Als je dat niet doet, kunnen er al snel klitten ontstaan en dat is erg pijnlijk en vervelend voor de hond.

In zo’n lange vacht kunnen ook makkelijk dingen blijven hangen, zoals takjes en insecten. Check daarom altijd goed de vacht na een wandeling of een bezoekje aan het park. Is de vacht een beetje dof? Dat zou kunnen duiden op een aandoening of een ziekte. Je kunt dan dus het beste even naar de dierenarts gaan.

De prijs

Voor een zwarte Maltezer betaal je rond de €1250,-. Dat lijkt misschien niet zoveel, maar houd er wel rekening mee dat het geen officieel ras is. Voor een echte ras Maltezer betaal je namelijk dezelfde prijs en de hond is dan getest op erfelijke gebreken en hij heeft een stamboom. Een zwarte Maltezer, oftewel een Boomer, heeft dat dus niet.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Maltezer?

Bekijk dan het Maltezer Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Maltezers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Maltezer wilde weten in één compleet e-book!”

Maltezer Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Maltezer!

  • Wil je een Maltezer kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Maltezer zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Maltezer trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Maltezer de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Maltezers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Maltezer Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Maltezer Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Maltezer Handboek interessant zal vinden.

Welkom Maltezer vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!