Home | Maltezer: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

Maltezer: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 9 minuten

Een Maltezer is een hond die bijna iedereen wel zal herkennen. Dit ras heeft namelijk best wel specifieke kenmerken en is redelijk populair. Zo is bijvoorbeeld alleen al zijn witte vacht erg herkenbaar. Het is een vrolijke en slimme begeleidingshond die in de volksmond ook wel de Maltezer Leeuwtje wordt genoemd.

Dit ras is de beste vriend van mensen die graag hun hondje om zich heen hebben en die het leuk vinden om voor deze zachte vacht te zorgen. Waar de Maltezer precies vandaan komt, welke verschillende uiterlijke kenmerken het ras heeft en hoeveel een puppy ongeveer kost, kun je hier terug vinden.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Maltezer nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Maltezer!

Waar komt de naam Maltezer vandaan?

Maltezer is een schattige naam voor een hondenras, maar waar de naam vandaan komt is niet helemaal bekend. Veel mensen denken dat het een directe link is met het eiland Malta voor de kust van Sicilië.

De naam van dit eiland komt namelijk van het oude Hebreeuwse woord ‘màlat’, wat veilige haven betekent. Er zijn zelfs meerdere plaatsnamen die hier van af zijn geleid.

Hieronder zul je meer lezen over het verleden van de Maltezer, maar hij werd veel gebruikt als werkhond in de haven. Het is dan ook geen gek idee dat het hondenras zijn naam hier aan te danken heeft. Een andere mogelijkheid is dat de naam Maltezer af is geleid van het Dalmatische eiland Milet.

De geschiedenis van de Maltezer

Misschien is het je wel eens opgevallen dat je de Maltezer vaak terug ziet op schilderijen uit de renaissance, fresco’s uit het oude Romeinse rijk en op foto’s van dames en heren uit de high society in de negentiende en twintigste eeuw. Zo hadden bijvoorbeeld ook mensen van adel en keizers en koningen een Maltezer.

De Britse koningin Victoria en France koninginnen JoséphineBonaparte en Marie-Antoinette hadden ook een hond van dit ras.

Sinds onze jaartelling begon, is de Maltezer al aanwezig. De geschiedenis van dit lieve ras reikt echter nog veel verder terug. Al kun je in de vroegste verhalen over het Maltezer Leeuwtje niet zoveel terugvinden over een elitaire levensstijl. De Maltezer begon namelijk als werkhond in de havensteden rondom de Middellandse zee.

Egypte en Griekenland

Voor de allereerste verwijzingen naar de Maltezer moeten we terug naar Egypte. Archeologen hebben namelijk in het graf van de bekende farao Ramses II kleine beelden van honden gevonden die erg lijken op de Maltezer zoals hij er nu uit ziet. Deze farao stierf in 1225 voor Christus.

Andere verwijzingen naar de Maltezer komen uit Griekenland, zo’n 700 jaar later. Hier zijn namelijk afbeeldingen van de hond gevonden op een oude aardewerken amfoor.

Op die kruik, die ongeveer 500 jaar voor het begin van de jaartelling was gemaakt, stond de naam ‘Melitaie’. Ook de filosoof Aristoteles schreef rond 370 voor Christus over dit ras. Hij schreef er toen over als de ‘Melitaie Catelii’. Hij was fan van de Maltezer vanwege zijn perfecte verhoudingen, ondanks dat ze niet erg groot waren.

In die tijd waren de Griekse stadstaten erg belangrijk en machtig. Ze bouwden dan ook veel havens waar handelaren vanuit de hele bekende wereld hun goederen te koop aanboden. Op de vrachtschepen en in de pakhuizen waren altijd veel muizen en ratten en dit ongedierte kon zomaar een hele graanoogst verslinden. De Maltezer werd dan ook vooral ingezet om de voorraad te bewaken. Het was dus niet meteen een luxehondje, maar het was een harde werker die het voedsel bewaakte.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Maltezer wordt ook uitgebreid behandeld in Maltezer Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Origine

Waarschijnlijk komt de Maltezer echter niet origineel uit Griekenland. Waar dit ras precies vandaan komt, is lastig te zeggen omdat het al zo lang geleden is. Het zou echter goed kunnen zijn dat dit ras verwant is aan de Tibetaanse terriër rassen die uit het Verre Oosten komen.

De Maltezer was toen waarschijnlijk meegenomen door karavanen naar de Midden-Oosten en vanuit daar weer verder naar Europa. Het is in ieder geval sowieso een hondenras met een flinke geschiedenis.

De Romeinen

Na het oude Griekenland kwam het Romeinse Rijk op. Bij de bovenste kringen van deze samenleving wordt het voor dames al vlug een rage om een Maltezer te hebben als gezelschapsdier. Deze hond leefde op dat moment al zo lang dichtbij de mensen dat ze uitgegroeid waren tot sterk sociaal gerichte dieren.

Daarnaast werd de intelligentie van de Maltezer ook erg op prijs gesteld.

Ook was het formaat van dit ras erg voordelig voor de dames, want hierdoor konden ze hun schoothondje overal mee naartoe nemen. Op deze manier begon de Maltezer aan een opmars en werkten ze zich omhoog door de sociale lagen van de samenleving heen.

Uiteindelijk eindigden ze in de beroemde salons van de renaissance in Parijs, waardoor ze nog bekender werden in Europa. Hun chique status zijn ze eigenlijk nooit meer kwijt geraakt. Het vooroordeel van het deftige dameshondje blijft dit ras overal achtervolgen. De Maltezer werd officieel erkend door de FCI in 1954.

Algemeen

De Maltezer is een kleine hond uit de rasgroep ‘Gezelschapshonden’. Samen met vijf andere kleine rassen behoort hij tot de bichons. Oorspronkelijk komt de Maltezer uit kustplaatsen rondom de Middellandse zee. Het was zijn taak om hier op muizen en ratten te jagen. Eerst werd de Maltezer dus gebruikt als werkhond, maar daarna was het vooral een gezelschapshondje.

Het zijn vrolijke en actieve hondjes die graag bij hun baasje in de buurt zijn. Gemiddeld wordt de Maltezer twaalf jaar oud.

De fysieke kenmerken van de Maltezer

Dit ras staat vooral bekend om zijn witte vacht. Deze is lang en zijdeachtig en heeft geen golven of krullen. De haren zijn ook op de kop van de hond erg lang. Verder heeft de kop van deze hond een rechte snuit die net iets korter is dan de helft van zijn schedel en een hoek maakt van 90 graden met het voorhoofd. De ogen hebben een donkere okerkleur en de neus is zwart van kleur.

De lichamelijke kenmerken

De Maltezer is een kleine hond met een relatief lang lichaam. Zijn rug is recht en de staart, die lang behaard is, wordt in een boog over het lichaam heen gedragen. De poten van dit ras horen recht te zijn en zwarte kussentjes aan de voeten te hebben. Daarnaast moet hij donkere of zwarte nagels hebben.

De schouderhoogte van een reu ligt tussen de 21 en de 25 centimeter. Een teefje is iets kleiner en heeft een gemiddelde schouderhoogte tussen de 20 en 23 centimeter. De Maltezer weegt ongeveer tussen de drie en de vier kilo. De Maltezer staat bekend om zijn witte vacht, maar soms komt het voor dat hij ook een andere kleur vacht heeft. Wit is echter wel de meest voorkomende kleur vacht bij dit ras.

Fokken

Dat deze hond vroeger zo populair was, is niet altijd even goed geweest voor het ras. In de zeventiende en achttiende eeuw probeerden fokkers namelijk om de Maltezer nog kleiner te maken dan hij al was. Linnaeus, een beroemde bioloog, schreef in 1792 dat honden van dit ras ongeveer even groot als eekhoorns waren. Waarschijnlijk was dat een lichte overdrijving, want dat is natuurlijk aanzienlijk kleiner dan de formaat van de Maltezer vandaag de dag.

Daarnaast waren er ook nog veel pogingen om ervoor te zorgen dat de vacht van de Maltezer zo wit mogelijk is. In sommige gevallen leidde dit tot erfelijke problemen. Hierdoor moet er nu nog altijd op worden gepast met het fokken. Niet elke huidtypen mogen namelijk met elkaar worden gekruist.

Op een bepaald moment werd er zelfs zo driftig gefokt dat het bijna niet meer in zuivere vorm bestond aan het einde van de achttiende eeuw. Door de bijna uitgeputte genenpoule te kruisen met rassen zoals Spaniëls en Poedels kwam er weer wat vers bloed bij. Dit zorgde er weer voor dat er in de negentiende eeuw negen verschillende soorten Maltezer waren. Gelukkig is er tegenwoordig weer een gezond en eenduidig rasstandaard dankzij het zorgvuldig fokbeleid vanuit de rasverenigingen.

Het karakter van de Maltezer

De Maltezer is een echte gezelschapshond. Hij is namelijk vrolijk, zachtaardig, vriendelijk en hecht zich sterk aan zijn baasje. Verder zijn deze honden ook nog heel intelligent, speels en levendig. Het liefste zijn ze zoveel mogelijk bij hun eigenaar. Ze vinden het dan ook niet zo fijn om veel of lang alleen te worden gelaten. Het is een gevoelig ras en kan niet zo goed tegen een boze stem.

Wel is het een waakse hond en zal hij blaffen als hij onraad ruikt of misschien zelfs als er bezoek komt. Over het algemeen kunnen ze goed overweg met andere honden en andere diersoorten. Ook tegenover vreemden zijn ze over het algemeen redelijk vriendelijk. Kinderen en Maltezers zijn ook een goede combinatie, want dit ras kan goed met kinderen omgaan. Let er wel op dat kinderen de hond niet als speelgoed behandelen, want het is maar een klein hondje.

Zo is de Maltezer als puppy

Net als bij alle andere honden is het ook bij de Maltezer erg belangrijk dat hij goed wordt gesocialiseerd, vooral in het begin. Het is dan ook belangrijk dat de fokker hier al mee begint wanneer de hond nog een puppy is.

Wen je pup er ook gelijk aan om met andere dieren en mensen om te gaan, zodat het geen schuwe hond wordt. Zorg er wel voor dat je Maltezer puppy goed de kans krijgt om alle nieuwe ervaringen te verwerken. Het is een hele gevoelige hond, dus het is extra belangrijk bij dit ras dat je er goed voor zorgt dat de kennismaking met nieuwe dingen plezierig en rustig verloopt.

Leer alles over jouw lieve Maltezer

Wil je álles leren over jouw Maltezer? Bekijk dan ook het Maltezer Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Het opvoeden van de Maltezer

In principe is de Maltezer niet echt een moeilijke hond om op te voeden, maar het is wel belangrijk dat je duidelijke regels opstelt en dat je consequent blijft. Soms is men geneigd om bij kleine honden de opvoeding over te slaan, maar je zult dan vaak zien dat de hond het huishouden zal manipuleren om zijn zin te krijgen.

Daarnaast is het ook wel handig als je je Maltezer gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen, vooral omdat dit ras meestal erg gehecht is aan het baasje. Goede manieren zijn hierdoor erg belangrijk. Het beste kun je met je pup naar een puppycursus gaan.

Hier leer je op een leuke manier wat je je hond allemaal bij kunt brengen. Blijf in alle gevallen rustig en vriendelijk tegen je hond, want hij kan er slecht tegen als er tegen hem geschreeuwd wordt of boze woorden worden gebruikt.

Een ander belangrijk onderdeel van de opvoeding is dat het leren om alleen te blijven. Dit moet namelijk voorzichtig op worden gebouwd, maar als je hier al vroeg mee begint dan kun je uiteindelijk je Maltezer makkelijk alleen thuis laten. Ook is het belangrijk dat je tijdens de opvoeding je hond leert om niet te veel te blaffen. Dit doe je heel simpel door weg te draaien als je hond gaat blaffen en hem pas aandacht te geven wanneer hij stil is.

Verderop zul je nog meer lezen over het borstelen van je Maltezer, maar hier is het ook weer belangrijk bij dat je hier al vroeg mee begint. Op deze manier raakt hij er namelijk aan gewend en zal hij ook toelaten dat je hem overal borstelt. Als je de moeilijke plekken ook goed wil borstelen, kun je het beste het commando op de zij liggen leren. Dan kun je namelijk heel makkelijk de buik en de borst kammen. Iets anders dat je je hond moet leren om toe te staan is het poetsen van zijn tanden.

Deze voeding heeft je Maltezer het liefst

Omdat het maar een klein hondje is, is het ook belangrijk dat overgewicht wordt vermeden. Maltezers die een te hoog gewicht hebben, hebben namelijk ook een verhoogd risico op hartproblemen, gewrichtsaandoeningen en suikerziekte. Weeg je hond regelmatig zodat je op zijn gewicht af kan stemmen hoeveel voeding hij nodig heeft. Het voer moet een hoog vleesgehalte hebben.

Op die manier kan je hond namelijk voedingsstoffen zo goed mogelijk verwerken. Als snack kun je het beste een tandverzorging snack met bijkomende voordelen gebruiken of bijvoorbeeld een gevriesdroogde snack zonder graan.

Beweging en activiteiten

Maltezers houden ervan om te rennen en te spelen. Het zijn echter maar kleine honden, dus ze hebben geen lange wandelingen nodig. Door regelmatig met je hond naar buiten te gaan, zorg je ervoor dat hij actief blijft en zijn energie kwijt kan.

Je kunt gerust een gehoorzaamheidstraining doen met dit ras, maar ook andere activiteiten zoals doggydance of behendigheid vindt hij leuk. Als je hier niet zo van houdt, kun je hem ook trucjes leren of hem zelf oefeningen laten doen. Het is namelijk best een slimme hond en bovendien vindt hij het leuk als zijn baasje veel met hem bezig is.

Zo verzorg je je Maltezer

Ondanks dat de Maltezer een klein hondje is, heeft de vacht veel verzorging nodig. Het is noodzakelijk om de vacht elke dag helemaal door te kammen. Op deze manier kun je namelijk voorkomen dat hij gaat klitten. Het is hierbij belangrijk dat je in laagjes kamt zodat je helemaal tot op de huid kunt komen.

Als je dat niet doet, kunnen er klitten ontstaan in de onderste laag van de vacht en dan kan die gaan vervilten. Dit geldt ook als de vacht wat korter is geknipt, al betekent dit wel dat de vacht dan gemakkelijker te kammen is. Vergeet ook niet om de lastige plekken te kammen zoals het haar onder de oksels.

Als je geen zin of tijd hebt om elke dag de vacht van je Maltezer te verzorgen, is dit waarschijnlijk niet het juiste ras voor jou.

Een voordeel van dit ras is dat je niet zoveel losse haren tegen zult komen in huis. De Maltezer staat bekend om zijn witte vacht en om deze mooi wit te houden, is het nodig om de hond af en toe in bad te doen. Let er hierbij wel op dat je geen mensenshampoo gebruikt, want dit kan de hondenhuid irriteren en zelfs voor haaruitval zorgen.

Je moet dus speciale hondenshampoo gebruiken tijdens het wassen van de vacht. Het haar dat boven op de kop van het beestje zit kan het beste omhoog worden gehouden met een haarelastiek of een strikje. Zo voorkom je namelijk dat het haar in de ogen hangt en irriteert.

De verzorging van de oren

Het is belangrijk dat je de oren van je Maltezer elke dag even controleert. Indien nodig kun je met een wattenschijfje de oorschelp schoonmaken. Let er op dat je geen watje gebruikt, want daar zitten teveel losse pluisjes aan. Ook wattenstaafjes zijn niet slim om te gebruiken, net zoals cleaner als je dit niet met je dierenarts hebt besproken. Overtollig haar voor de ingang van de gehoorgang zou kort geknipt kunnen worden zodat er wel nog genoeg lucht bij het oor kan komen.

Trek echter geen haren uit de gehoorgang, want dat kan weer leiden tot ontstekingen en beschadiging. Zeker wanneer je hond al een keer eerder een oorontsteking heeft gehad, kan hij die sneller nog een keer krijgen.

Je kunt dan ook het beste je dierenarts om advies vragen wanneer er veel haar in het oor groeit. Oren die stinken of een hond die veel schudt en krabt kunnen wijzen op een oorontsteking. Het beste kun je dan naar de dierenarts gaan.

Haren kunnen echter ook bij de ogen groeien. Als deze haren ervoor zorgen dat de ogen geïrriteerd zijn, kun je die het beste verwijderen. Soms hebben Maltezers last van traanstrepen, dus het beste kun je elke dag even de ogen schoonmaken. Hiervoor kun je het beste speciale ooglotion gebruiken. Het beste kun je hierover overleggen met je dierenarts, zeker wanneer je Maltezer vaak irritaties heeft aan zijn ogen.

Kleine rassen zoals de Maltezer heeft daarnaast ook snel last van tandplak, dus het is belangrijk dat je elke dag zijn tanden goed poetst en regelmatig zijn gebit controleert. Ook de nagels moeten goed worden bijgehouden en geknipt worden wanneer ze te lang zijn.

De gezondheid van de Maltezer

Helaas kan ook bij de Maltezer erfelijke aandoeningen voorkomen. De Universiteit van Utrecht heeft hier onderzoek naar gedaan en zij hebben geconcludeerd dat de belangrijkste erfelijke aandoeningen van dit ras parodontitis, portosystemische shunt en hyperadrenocorticisme zijn.

Parodontitis is een ontsteking aan het tandvlees, het kaakbot en de vezels waarmee de tandwortels in het kaakbot vast zitten. Je hond krijg dan een stinkadem, rood tandvlees en soms zelfs loszittende tanden.

Portosystemische shunt is een verkeerde aanleg van de bloedvaten naar de lever van de hond. Het bloed loopt via de poortader van het maag darmgebied naar de lever, waar het wordt gezuiverd.

Bij de aandoening is de poortader echter verkeerd ontwikkeld, wat voor een abnormale verbinding met een ander bloedvat zorgt. Het bloed loopt dan niet naar de lever, maar naar de onderste holle ader of een ander bloedvat. Hierdoor komen er te veel afvalstoffen in het bloed van de hond.

Hyperadrenocorticisme wordt ook wel de Ziekte van Cushing genoemd. Bij deze aandoening wordt er te veel cortisol geproduceerd door de bijnieren. Dit kan komen door een tumor en zorgt voor een stijging van het suikergehalte in het bloed. Dit kan weer leiden tot suikerziekte.

Levensverwachting

De Maltezer heeft over het algemeen gelukkig wel een redelijk hoge levensverwachting. Dat is natuurlijk alleen maar fijn, want dat houdt in dat jij er ook jarenlang plezier van zult hebben! Uiteraard hangt de uiteindelijke leeftijd van je Maltezer van verschillende factoren af, maar gemiddeld wordt dit ras zo’n twaalf jaar oud.

Deze factoren voor de uiteindelijke leeftijd liggen natuurlijk aan de hond zelf, maar ook het baasje speelt hier een rol in. Door je hond optimaal te verzorgen, is de kans ook groter dat hij zo oud mogelijk wordt.

De prijs van een Maltezer

Gemiddeld betaal je voor een Maltezer puppy met stamboom een prijs van tussen de €1250,- en de €1500,-. Dit is als je de puppy koopt bij een erkende fokker. Houd er rekening mee dat je daarnaast ook nog andere spullen aan moet schaffen en dat er uiteraard ook kosten terug blijven keren, zoals het kopen van voer en een bezoekje aan de dierenarts.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Maltezer?

Bekijk dan het Maltezer Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Maltezers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Maltezer wilde weten in één compleet e-book!”

Maltezer Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Maltezer!

  • Wil je een Maltezer kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Maltezer zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Maltezer trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Maltezer de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Maltezers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Maltezer Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Maltezer Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Maltezer Handboek interessant zal vinden.

Welkom Maltezer vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!