Home | Grootte en gewicht: wat is de gemiddelde schofthoogte van een Maltezer

Grootte en gewicht: wat is de gemiddelde schofthoogte van een Maltezer

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Maltezer hond heeft een rijke geschiedenis. Hij bestaat namelijk al voordat onze jaartelling begon. Waar hij precies vandaan komt is daardoor lastig te achterhalen. Wel is bekend dat deze hond vroeger werd gebruikt in de havens, waar hij waarschijnlijk ook vandaan komt.

Het was hier zijn taak om het voedsel te beveiligen tegen ratten en muizen. Daarna werd de Maltezer vooral populair als gezelschapshondje.

Hij werd vooral vaak gehouden door dames uit hogere kringen. Op een gegeven moment werd hij zelfs ook populair bij keizers en koninginnen. Dankzij zijn lange haren had hij een chique uitstraling en dankzij zijn kleine formaat kon dit schattige hondje overal mee naartoe worden genomen. Je leest hier alles over het formaat en het gewicht van dit ras.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Maltezer nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Maltezer!

Het formaat van de Maltezer

De Maltezer heeft een redelijk klein lichaam, maar relatief gezien heeft hij wel een lange bouw voor zijn hoogte. Bij mensen zijn de mannen over het algemeen wat langer dan de vrouwen en bij honden is dat precies hetzelfde. Een reu hoort volgens de rasstandaard een schofthoogte te hebben van tussen de 21 en de 26 centimeter.

Teefjes zijn dus iets kleiner en hebben een gemiddelde hoogte van tussen de 20 en de 24 centimeter. Door dit kleine formaat is de hond ideaal om ergens mee naartoe te nemen. Bovendien is hij hierdoor extra schattig, waardoor hij vooral door kinderen leuk en interessant wordt gevonden.

Het gewicht

Als er verschil zit tussen de grootte van een mannetje en een vrouwtje, dan zou het natuurlijk niet meer dan logisch zijn dat er ook verschil zit in het gewicht tussen deze twee. Dat hoeft echter helemaal niet zo te zijn. Het gewicht voor allebei de seksen ligt namelijk tussen de 3 en de 4 kilo. Wel moet je er op letten dat je Maltezer geen last krijgt van overgewicht. De juiste voeding is daarom erg belangrijk.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Maltezer (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Maltezer Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Voeding

Als je je hond eten geeft, dan is het niet altijd even gemakkelijk om in te schatten hoeveel je moet geven. Een Maltezer is maar een klein hondje en heeft dus ook maar weinig eten nodig. Omdat wij mensen dit niet gewend zijn, lijkt het al snel heel weinig eten en zijn we geneigd om meer te geven.

Houd daarom goed in je achterhoofd dat een klein hondje zoals de Maltezer ook maar een klein maagje heeft en dat hij dus helemaal niet zoveel eten nodig heeft.

Als je niet zeker weet hoeveel je moet geven, kun je altijd advies aan je dierenarts vragen. Daarnaast staat er ook vaak op de verpakking van dierenvoeding hoeveel je ongeveer aan je hond moet geven. Houd er wel rekening mee dat dit richtlijnen zijn. Je moet ze dus aan jouw hond aanpassen.

Je zou je Maltezer kunnen wegen zodat je precies weet hoeveel voeding hij nodig heeft. Je zou dan elke dag zijn eten af kunnen wegen. Op deze manier weet je namelijk zeker dat je niet te weinig of te veel eten geeft. Natuurlijk kun je af en toe wel een snackje geven aan je Maltezer, maar zeker niet te veel.

Beweging

Een kleine hond zoals de Maltezer heeft niet zoveel beweging nodig. Waar een grotere hond graag een uur per dag gaat wandelen, heeft dit ras maar een half uurtje beweging per dag nodig. Je hoeft hier dus geen grote rondes mee te gaan wandelen, want dat kan zijn kleine lijfje simpelweg niet aan.

Deze beweging hoeft ook niet altijd te bestaan uit een wandeling, maar je kunt ook gaan spelen. De Maltezer is een slimme hond, dus hij vindt het ook wel leuk om wat ingewikkeldere spelletjes te spelen. Op deze manier is hij lichamelijk bezig, maar wordt hij ook mentaal uitgedaagd.

Overgewicht

Honden hebben helaas al snel last van overgewicht. Zeker een klein hondje als de Maltezer dat niet zoveel beweging nodig heeft, kan al snel overgewicht krijgen wanneer hij te veel eten binnen krijgt. Honden van dit ras die overgewicht hebben, lopen ook gelijk meer risico om hartproblemen, gewrichtsaandoeningen en suikerziekte te krijgen.

Bovendien raakt een hond nog sneller uitgeput wanneer hij te zwaar is omdat hij dan extra gewicht mee moet sjouwen. Hierdoor zal hij nog minder willen bewegen en dan zal afvallen dus moeilijk zijn. Om overgewicht te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je hond niet te veel eten krijgt en dat hij voldoende beweging krijgt.

Leer alles over de kenmerken van jouw Maltezer

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Maltezer? Bekijk dan ook het Maltezer Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Gezondheidsrisico’s

Het kleine formaat van de Maltezer brengt helaas ook wat gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo’n beetje alle rassen hebben aandoeningen die vaak voorkomen en je ziet ook vaak dat bij kleine honden dezelfde aandoeningen voorkomen. Zo heeft de Maltezer bijvoorbeeld vaak last van patella luxatie. Dit is een afwijkende bouw van het kniegewricht waarbij de knieschijf niet in het kniegewricht blijft zitten. Hij schiet dan van zijn plaats en dat kan erg pijnlijk zijn.

Patella luxatie is een aandoening die je helaas vaak ziet bij kleine hondenrassen. De oorzaak hiervan is een afwijkende bouw van de poten, een afwijkende bouw van het kniegewricht of een verkeerde aanhechting van de kniepees. Dit kan erg pijnlijk zijn voor de hond.

Een andere aandoening waar een kleine hond zoals de Maltezer vaak last van heeft is dystocia. Dit is een bevalling die niet bepaald soepel verloopt omdat de pup niet makkelijk uit de moeder kan. Dit kan komen door een baarmoeder die niet goed samentrekt omdat het teefje te weinig calcium in haar bloed heeft, maar het kan ook zijn dat de pup verkeerd ligt of dat hij te groot is voor het geboortekanaal.

De Maltezer kan ook last krijgen van chiari-like malformatie en syringomyelie. Bij chiari-like malformatie is de opening van de schedel naar de wervelkolom iets te ruim en de schedel te klein voor de inhoud. Dat betekent dat delen van de hersenen uit de hersenstam en door het achterhoofdsgat puilen.

De stroom van hersenvloeistof wordt dan geblokkeerd waardoor er druk en pijn ontstaat. Door die druk kan dan syringomyelie ontstaan. De holtes in het ruggenmerg zijn dan gevuld met vocht, wat zenuwverschijnselen kan veroorzaken.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Maltezer?

Bekijk dan het Maltezer Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Maltezers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Maltezer wilde weten in één compleet e-book!”

Maltezer Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Maltezer!

  • Wil je een Maltezer kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Maltezer zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Maltezer trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Maltezer de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Maltezers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Maltezer Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Maltezer Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Maltezer Handboek interessant zal vinden.

Welkom Maltezer vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!