Home | Levensverwachting en leeftijd: hoe oud wordt een Maltezer

Levensverwachting en leeftijd: hoe oud wordt een Maltezer

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een hond wil je natuurlijk zo lang mogelijk bij je hebben, want het is een onderdeel van het gezin, je beste vriend en je steun en toeverlaat. Niet elk hondenras wordt even oud. Zo worden grotere hondenrassen bijvoorbeeld over het algemeen minder oud dan honden die wat kleiner zijn.

Ook de Maltezer heeft een gemiddelde leeftijdsverwachting, al wil dat natuurlijk niet zeggen dat je hond ook daadwerkelijk zo oud wordt. Hij kan uiteraard ook gewoon ziek worden of een ongeluk krijgen waardoor hij eerder komt te overlijden. Daarnaast kan hij kan ook juist ouder worden dan de gemiddelde leeftijd van de Maltezer.

Wist je dat jij als baasje ook invloed kan hebben op de uiteindelijke leeftijd van je hond? Je leest hier alles over de gemiddelde leeftijd van je Maltezer Leeuwtje.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Maltezer nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Maltezer!

Zo oud wordt een Maltezer gemiddeld

De Maltezer heeft gelukkig een prima levensverwachting. Dat is natuurlijk alleen maar fijn, want dat betekent ook meteen dat jij zo lang mogelijk van je hondje kunt genieten! De grootte van een hond speelt ook een rol in de levensverwachting. De Maltezer is natuurlijk maar een klein hondje en misschien is dat ook wel de reden dat hij redelijk lang leeft.

Gemiddeld wordt een Maltezer namelijk twaalf jaar oud. Dat is misschien niet zoveel als je hem vergelijkt met een ander klein hondenras zoals de Chihuahua. Die wordt namelijk gemiddeld zo’n zeventien jaar oud en is maar iets kleiner dan een Maltezer. Grote honden worden gemiddeld zo’n tien jaar oud, dus dat is over het algemeen wel iets jonger.

Een labrador wordt echter over het algemeen tussen de elf en dertien jaar oud, terwijl deze hond veel groter is dan een Maltezer.

Hoe kun je jouw Maltezer zo oud mogelijk laten worden?

Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de uiteindelijke leeftijd van je Maltezer. Het baasje heeft hier ook invloed op. Dat wil niet zeggen dat als je je hond optimaal verzorgt, dat hij dan ook altijd heel oud wordt. Er kunnen altijd dingen gebeuren waardoor je Maltezer toch ineens eerder komt te overlijden. Als je hond een ongeluk krijgt, maakt het bijvoorbeeld niet uit dat je hem altijd goed hebt verzorgd.

Een hond kan dus ook komen te overlijden ondanks een goede gezondheid, want de gezondheid is niet altijd een factor in het overlijden. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen waardoor hij in een zo goed mogelijke gezondheid verkeert, zodat je kunt proberen om zijn leven zo lang mogelijk te laten duren.

Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Maltezer (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Maltezer Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Spullen in huis

Een Maltezer is natuurlijk maar een klein hondenras en dat betekent dat zijn mond ook dicht bij de grond is. Het is dus belangrijk dat je huis goed schoon is zodat je hond niet allerlei viezigheid binnen kan krijgen. Let er daarnaast ook op dat je Maltezer niet bij bepaalde spullen kan zoals schoonmaakmiddelen of andere dingen die giftig kunnen zijn.

Maak eens een rondje door je huis op ooghoogte van je Maltezer en kijk welke spullen je allemaal tegenkomt. Op deze manier kun je voorkomen dat hij gewond raakt aan scherpe voorwerpen of andere dingen. Maak ook regelmatig de mand of bench, waterbak en voerbak van je hond schoon om bacteriën te verwijderen.

Beweging

Iets anders dat heel belangrijk is voor een goede gezondheid van je Maltezer, is genoeg beweging. Dit ras is maar klein en heeft daardoor ook niet heel veel beweging nodig, maar dat betekent niet dat hij helemaal geen beweging nodig heeft. Denk dus niet dat je hem alleen in de tuin kunt laten plassen om een wandeling over te slaan.

Dan krijgt hij namelijk niet voldoende beweging. Naast af en toe gaan wandelen kun je je Maltezer ook speeltjes geven om mee te spelen. Op deze manier krijgt hij ook meteen beweging.

Voeding

Daarnaast is ook voeding heel belangrijk. Kijk maar naar mensen, daarvoor geldt hetzelfde. Als je elke dag alleen maar fastfood zou eten, ben je lang niet zo gezond bezig als wanneer je een gebalanceerd en gezond dieet volgt.

Dat heeft natuurlijk invloed op je gezondheid. Koop dus niet altijd het goedkoopste voedsel voor je hond, want de kans is groot dat dit niet erg gezond voor het dier is. Het is ook weer niet nodig om alleen maar duur eten te kopen, maar kijk gewoon even naar de ingrediënten die op de verpakking staan.

Als je niet zo goed weet wat het beste is voor je Maltezer, kun je dit altijd aan een dierenarts of aan de fokker waar je de hond hebt gekocht vragen. Zij hebben vaak een aantal merken hondenvoer dat zij aanraden. Natuurlijk is het ook geen probleem om af en toe een snoepje te geven aan je Maltezer.

Doe dit echter niet te vaak, want dat is niet goed. Je kunt ook voor gezonde snoepjes kiezen. Zo heb je bijvoorbeeld snoepjes die ook meteen het gebit schoonmaken of waar geen suikers in zitten. Let er wel op dat dit echt een extraatje is en dus geen vervanging of toevoeging van een maaltijd.

Leer alles over hoe je jouw Maltezer gezond en gelukkig houdt

Wil je weten hoe je jouw Maltezer zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Maltezer Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De dierenarts

Ook kun je het beste regelmatig naar de dierenarts voor een gezondheidscheck. Dit hoeft niet maandelijks, maar zorg er voor dat je elk jaar langs gaat voor een check-up. Op dit moment kan de hond ook meteen ontwormd worden. Door elk jaar even naar de dierenarts te gaan, kun je ook voorkomen dat je Maltezer lang rondloopt met een ziekte zonder dat je het in de gaten hebt. Hij zal het namelijk zien als je hond ziek is, ook als jij er niks van hebt gemerkt.

Veel voorkomende ziektes bij de Maltezer

Een Maltezer is helaas vatbaar voor een flink aantal aandoeningen. Zo hebben Maltezers vaak last van dystocia, oftewel een lange, pijnlijke en moeilijke bevalling. De puppy’s zijn dan te groot voor het teefje of het geboortekanaal is te nauw. De Maltezer heeft ook wel eens last van een afwijking in het kniegewricht genaamd patella luxatie.

De knieschijf schuift dan uit het kniegewricht. Andere veel voorkomende erfelijke aandoeningen zijn portosystemische shunt, parodontitis en hyperadrenocorticisme.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Maltezer?

Bekijk dan het Maltezer Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Maltezers. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Maltezer wilde weten in één compleet e-book!”

Maltezer Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Maltezer!

  • Wil je een Maltezer kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Maltezer zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Maltezer trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Maltezer de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Maltezers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Maltezer Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Maltezer Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Maltezer Handboek interessant zal vinden.

Welkom Maltezer vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!